Keuzeopdrachten

Dit jaar gaan we een fictiedossier bijhouden. Een fictiedossier bevat minimaal drie fictieverslagen en drie keuzeopdrachten. Je leest dus drie boeken en maakt per boek 1 fictieverslag en 1 keuzeopdracht. Hieronder staan de opdrachten waaruit je kunt kiezen. Je mag een opdracht maar één keer doen:

Reclame maken voor het boek

Jij gaat een reclamefilmpje maken voor het boek dat jij gelezen hebt. Dit filmpje duurt tussen 1 en 3 minuten. In het reclamefilmpje vertel je kort waar het boek overgaat, wat jij van het boek vond en waarom andere mensen het boek ook zouden moeten lezen. (Gebruik hiervoor de beoordelingswoorden die je ook in je fictieverslag hebt gebruikt.)

Mail schrijven

De hoofdpersoon van jouw boek maakt iets mee. Hij/zij mailt zijn/haar vriend(in) over deze belevenissen. Doe alsof jij de hoofdpersoon bent. Schrijf drie van die mailtjes die hij/ zij op verschillende momenten over zijn/haar  belevenissen aan zijn/haar vriend stuurt.

Dagboek 

Stel je voor dat de hoofdpersoon een dagboek bijhoudt. Kies drie verschillende en belangrijke momenten uit het leven van de hoofdpersoon. Doe alsof jij de hoofdpersoon bent . Noteer wat hij/zij op die drie dagen in zijn/haar dagboek schrijft.

Filmtrailer
Stel je voor dat jouw boek wordt verfilmd. Maak een trailer. Beantwoord eerst de volgende vragen:
  • Welke fragmenten uit het boek zijn belangrijk?
  • Welke fragmenten heb je in de trailer verwerkt?
  • Waarom heb je voor deze fragmenten gekozen?
Vier songteksten 

Zoek tenminste vier songteksten die goed bij het verhaal passen. Leg duidelijk uit , waarom ze van toepassing zijn.

Facebook- of Twitterprofiel

Maak een Facebook- of Twitterprofiel aan van de hoofdpersoon uit het boek. Denk goed na over de hobby’s, vrienden en berichtjes die op zijn/haar profiel staan. Gebruik de volgende invul werkbladen voor de profielen: Facebook of Twitter. (Let op je hoeft geen foto’s te plaatsen, maar beschrijf wat voor profielfoto jouw hoofdpersoon heeft geplaatst.

Radio-uitzending

Jouw hoofdpersoon op bezoek komen bij zijn favoriete DJ. Hij/zij gaat daar heen om te praten over zijn/haar belevenissen. Maak een radio-uitzending en laat de DJ jouw hoofdpersoon interviewen.

Heb jij een ander idee voor een keuzeopdracht? Vraag aan jouw docent of je deze opdracht ook mag uitvoeren…